Fåravelsstationen i Granbergsträsk
Nedtecknat av Evald Skoog 1996-03-10
År 1936 skulle bröderna Lundmark i Dalliden sluta med fåravelsstationen. Albin Skoog blev då tillfrågad om han ville överta stationen. Albin var i kontakt med husdjurskonsulent Vilhelm Svedbäck i Umeå. Om Hilda och Nils Skoog fick ta 1/3 av stationen skulle Hulda Och Albin Skoog ta 2/3.
Så köpte man in bra får från Dalliden och en avelsbagge. Men denna bagge blev sjuk redan sommaren efter så det började inte så bra. Man inköpte då en ungbagge som verkligen hade högsta poäng i ull och kroppsbyggnad. Detta visade sig vara ett lyckligt köp. För efter några år var det så fina får i Granbergsträsk att dom såldes runt om i grannbyarna och runt hela landet.
Skoogs var flera gånger till Ulltuna och Solvalla och visade upp fåren. Till distriktslantbruksmötet i Umeå var man två gånger. Varje höst skulle det hållas fårmönstring på avelsstationen varvid alla storgubbarna skulle vara med och välja och vraka. Det var statskonsulent Nils Insulander, V Svedbäck och han vi bara kallade Dahlberg. Denne Dahlberg gjorde alla förundersökningar runt Västerbotten.
Första hälften av förtiotalet var nog de bästa åren för stationen. Det var mycket arbete med fåren, göra transportboxar, såga och bygga grindar för baggarna som ej fick sändas till sommarbete i skogen. Att det var en levande landsbygd. Det både syntes och hördes, det var mä här och mä där. Vad som var minnesvärt att höra var när fåren från alla tre byarna Missenträsk, Stensträsk och Granbergsträsk gick fram och betade i Grundträskliden. Det var både skällor och bräkande och fort drog dom fram, så nog funderade man hur dom hann med att äta.
Så började det i slutet av förtiotalet talas om att fåren ej längre skulle få vara i skogen. Detta kom att bli dödsstöten för avelsstationen. 1953 upphörde denna. Sedan hade vi bara några husbehovsfår.
Tjugo år senare började cheferna för skogsbolagen tala om så bra det var med alla djur i skogen och vilken nytta dom gjorde genom att dom åt lövsly och trampade ner frö i jorden så att dom grodde bättre.
Evald Skoog 96-03-10
Fåravelsstationen i Granbergsträsk
Nedtecknat av Thyra Vikström 1996-03-24
Som fåravelsstationens ägare fick Hilda och Nils Skoog samt Hulda och Albin Skoog, förrutom allting som tillhörde den skötseln, vara med om att det hem till Granbergsträsk, kom olika tjänstemän, som statskonsulent Nils Insulander, husdjurs- konsulent Vilhelm Svedberg samt Dahlberg. De skulle kontrollera att fåren hade de bästa kvaliteterna. Sedan var det utställningar i Umeå, där fåravelsstationens ägare var med och fick sälja får från sin förening samt fick olika medaljer.
Nämnas bör också att Hilda Skoog blev inbjuden till Stockholm, att närvara vid Prins Gustav Adolfs jordfästning i Storkyrkan. Prinsen dog den 26 januari 1947 i en flygolycka på Kastrups flygplats i Danmark. Han var hertig av Västerbotten. Som sällskap på resan steg han på tåget någonstans i Sorsele, en liten mörk herre som Mor Hilda var bekant med från hans besök i Granbergsträsk och fårkontrollerna. Det var Kyrkoherde Gustav Park. Så resan gick bra och var nog en stor upplevelse, värd att minnas.
Granbergsträsk d.24 mars 1996
Thyra Vikström f. Skoog.
Bild och text från Svenska fåravelsföreningens 114:de baggauktion vid Ultuna hittar du här https://digitaltmuseum.se/011013996125/svenska-faravelsforeningens-114-de-baggauktion-vid-ultuna-de-tre-hogst
Bilderna av medaljerna kommer från Monica Skoog Boström, barnbarn till Hilda och Nils Skoog.